Sunday, February 7, 2010

Sekadar Perkongsian

alhamdulillah dapat jugak saya berkunjung ke maarad kutub yg selama ini saya hanya mendengar cerita dari kakak...hari ini saya berpeluang melihat & merasainya sendiri...
urm...apa yang saya sangkakan sebelumnya, tempatnya lebih kurang PWTC je...rupe2 nye... punye lar besar (mgkin seluas kawasan DQ kot).. jenuh berjalan...siap disediakan kenderaan lagi...tapi kami tak naik lar...

Orang cakap bila pergi maarad, ambil peluang beli kitab banyak2...kalau tak,rugi... tapi saya tak beli banyak macam sahabat2 lain pun...hanya buku yang berkaitan qiraat dan buku yang berbentuk motivasi.

Beli buku...

Antaranya buku berjudul wanita yg paling bahagia di dunia yang dikarang oleh Dr.A'idh al-Qarni . Dalam buku ni Dr. A'idh al-Qarni mengajak setiap wanita beriman untuk memulai hidup baru yang penuh iman, dekat dengan Allah, memandang kehidupan ini dengan penuh harapan dan cita2. Dalam buku ini juga terdapat nasihat2 yang didasari oleh petunjuk al-Quran dan hadith serta contoh tauladan dari para salafussaleh dengan harapan agar buku ini menjadi solusi bagi berbagai persoalan, ubat bagi berbagai penyakit, dan jalan untuk menempuh hidup bahagia.

Dan satu lagi berjudul keperibadian seorang muslim yang dikarang oleh Muhammad Ali al-Hashimi...yang mana buku ini menjelaskan bagaimana seharusnya hubungan manusia dengan Tuhannya, bagaimana hubungan sosial seorang muslim dengan orang lain seperti kedua orang tua,isteri,anak2,keluarga sanak saudara ,jiran tetangga, kawan2 serta anggota masyarakat secara keseluruhannya.kedua-dua buku ni dah di alih bahasa kepada bahasa indonesia..so...senang lar sikit nak faham...buku ni sebenarnya untuk lelaki tapi wanita pun boleh jer baca...yang untuk wanita ada jgk,berjudul keperibadian seorang muslimah...saya postpone kan dlu membeli buku ni memandangkan ahli bait dah beli...insyaallah saya akan dapatkannya pada lainkali.

Pada mulanya teragak2 juga nak beli buku keperibadian seorang muslim,bimbang disalah ertikan memandangkan "fenomena nak kawin " melanda mahasiswa/wi akhir2 ni...tapi bilamana seorang kakak meyakinkan saya supaya jangan malu untuk membeli buku seperti itu @ berkaitan rumahtangga kerana ianya juga ilmu...so beli lar...untuk masa depan jgk (^_^).

Married

Cakap pasal kawen ni,ramaila yang nak kawen nyer.....yang moody pun akan terus bersemangat, wajah berseri2...yang masih solo tercari2...yang dah berpunya,ade yang menunggu masa dan ade juga yang buat pekasam...simpan dulu...urm..tak baik simpan lama2 tau...

Teringat kisah seorang sahabat sekerja di malaysia dlu yang mencari calon tapi tak jumpa2 jgk.nak kawen tp xde calon..bila dia mengadu pada saya,saya nasihatkan dia supaya berdoa,mohon pada Allah supaya dipermudahkan,sambil tu perbaiki diri..kerana kita hari ini adalah generasi kita pada hari kemudiaan... lagi satu...perkemaskan diri dengan ilmu merangkumi rumahtangga,berkaitan wanita,anak2 dll.

Urm nak cari yang mana tu semuanya dah tau... Us Salman Maskuri ada cakap masa program Raudhatul Quran hari tu...kalau nak cari teman/zauj/zaujah, cari yang dapat menangis bersama kita dan orang yang takutkan Allah... itu yg betulnya,dapat pandu kita mendapatkn cinta Ilahi.
Berceloteh panjang lar pulak...mata dah ngantuk..esok diskusi kitab..
saya tinggalkan sahabat2 dengan kata2 dari mantan presiden Gamis,saudara Dzulkhairi Md Nor.

"Jika kamu memilih pasangan hidup kerana fikrah, maka pandangan kamu sangat sempit. Misi perkahwinan yang terbesar bukanlah dengan kamu mendapat pasangan hidup yang mengizinkan kamu aktif dalam jamaah. Tetapi tujuan yang terbesar adalah mencari pasangan yang menanamkan rasa rindu kamu kepada akhirat dan takut kepada neraka."


No comments:

Firman Allah S.W.T
"Dan sesungguhnya akan Kami berikan cubaan kepadamu sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan berilah berita gembira kepada orang-orang yang SABAR"