Tuesday, March 31, 2009

Tamsilan Diri Kita

Alhamdulillah setelah sekian lama tak update..harini ade ruang untuk berkongsi kisah dengan sahabat2 sekalian...

Hanya kisah seekor kucing tapi jika direnungi..ianya adalah tamsilan hidup kita..

Suatu petang..ketika bersantai bersama kucing2 yang family ana bela..tiba2 mek membuka cerita perihal seekor kucing mati dipukul orang...sebabnya si kucing tadi makan anak2 ayam...
akibatnya kucing yang tidak berakal itu mendapat hukuman mati..

Menitis airmata mendengar kisah menyayat hati tersebut..cuba sahabat2 bayangkan..cukup azab kucing itu sebelum sampai ajalnya.. Macam mana jika kita yang berada di tempat kucing tersebut ??

ada sebuah kisah lagi...

Suatu hari seorang sufi melihat seorang pak cik sedang memukul seekor kucing..lalu sufi tersebut bertanya kepada orang tua mengapa dia memukul kucing tersebut.

Orang tua itu menjawab : " Satu ketika dulu, aku menjumpai kucing ini dalam keadaan lemah..aku memberinya makan dan memeliharanya dengan baik..tapi bila kucing ini sudah sihat, ia buang najisnya merata2..bagaimana aku tidak marah".

Sahabat2 cuba kita renung sejenak..kucing itu adalah tamsilan diri kita yang bernama manusia.. kita dilahirkan dalam keadaan lemah tak berdaya..Allah memelihara kita dengan cukup sempurna sekali..kita juga dikurniakan akal..kelebihan yang tidak ada pada makhluk Allah yang lain..

Tapi bila kita sudah kuat..kita tidak lagi menghiraukan Pencipta kita..melakukan perkara yang menjadi kemarahan-Nya...

Namun... Allah tetap sayang kepada kita..tidak menurunkan azab-Nya yang pedih kepada kita saat kita melakukan kesilapan seperti mana yang terjadi kepada kucing tadi.. kita masih diberi peluang keampunan..

Allah yang hanya menyebut "kun fayakun" untuk menciptakan sesuatu membuka seluas-luas keampunan kepada hamba2-Nya..
tetap menjaga kita dengan baik..tetap memberi rezeki walaupun kita hamba yang tidak mengenang budi...

mengapa kita hamba yang dhaif lagi hina tidak mampu untuk memaafkan segala kesilapan??

Sama2 kita fikirkan..

Jika ingin disayangi..sayangilah semua makhluk Allah..

Aisha: budak DQ suka bela kucing kt asrama..bagus2 (^_^)

No comments:

Firman Allah S.W.T
"Dan sesungguhnya akan Kami berikan cubaan kepadamu sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan berilah berita gembira kepada orang-orang yang SABAR"